Waarom je zonder doelen te stellen, vaak meer succes behaald

Vorige week was de Obstacle Run in Wijchen. Een run waarbij de meeste mensen doelgericht aan de start staan en hopen op een mooie eindtijd. Ik stond aan de start zonder me te richten op een doel of eindtijd.

‘Waarom?’ Zul jij je misschien afvragen… Omdat doelen stellen mij vaak alleen maar frustratie en ontevredenheid oplevert. En ik vermoed dat dit voor jou ook geldt.

Als ik een doel haal, dan ben ik vaak wel even tevreden, maar al snel verdwijnt dit euforisch gevoel en zie ik weer een nieuw doel, en weer een nieuw doel. Zo word ik een hamster in een rad. En dan ook nog eens een hamster die aan het eind van zijn leven beseft dat hij alleen maar bezig is geweest met het bereiken van iets dat hij nog niet had. Kortom, ontevredenheid en frustratie.

En het niet halen van doelen zorgt sowieso voor ontevredenheid. Kortom, doelgericht leven levert mij enkel frustratie op. Dus geen doelgericht leven voor mij. Maar wat dan wel, om niet verdwaald onder het prikkeldraad te tijgeren tijdens zo’n obstakel run?

Ik richt me in het leven niet op doelen, maar op waarden. Waarden zijn iets wat je nastrevenswaardig vindt maar nooit kan bereiken. Net als een kompas. Je kan naar het westen, maar je kan het westen nooit bereiken.

Mijn waarden:

Beweging, Vriendschap, Buitenleven

Met de focus op deze waarden heb ik fantastische resultaten behaald waar ik tevreden en blij op terugkijk. Ik heb 2 uur lang mijn lichaam in beweging gebracht in de modder, door het water en tussen de bomen. Buitenleven optima forma! Tegelijkertijd deed ik deze run samen met mijn broer Stijn, Lud en Joost. Vriendschap en broederschap.

Maar wat bovenal fantastisch was, op het moment zelf, heb ik ook genoten van de obstakel run. Ik genoot van de regen, de hagel, mijn verhoogde hartslag, de kou van het water, mijn vrienden en familie in de buurt.

Het richten op waarden heeft nog meer voordelen.

Wanneer je teveel richt op enkel je doel, kan je zo gefocust zijn, dat je hierdoor belangrijke signalen van je lijf of de omgeving niet opmerkt en hierdoor bijvoorbeeld onnodig in de problemen komt. Denk aan die collega die bij project X zo graag resultaat wil halen, dat ie vergeet dat hij ook met mensen werkt. Of denk aan bergbeklimmers die koste wat het kost de top willen halen en niet doorhebben dat het qua omstandigheden veel te gevaarlijk is.

Kortom, doelgericht leven kan dus zelf dodelijk aflopen. Zonde ook. Je hebt alleen oog voor het doel en je mist de wonderen van het leven terwijl je focust op je doel.

Dus vraag aan jou;

Wat zijn jouw waarden? En welke acties kan jij ondernemen om meer richting deze waarden te gaan leven? Ik ben benieuwd.

Vind je deze blog interessant en wil je meer weten hoe je meer kan leren sturen op het voorkomen van burn out en het verlagen van werkstress zodat het werkplezier vergoot wordt voor jou en je teamleden? Download dan ons ebook meer werkgeluk in no time. Of bekijk onze opleiding tot Chief Well-being OfficerTM.


Vond je deze podcast nou interessant en wil je meer weten hoe je meer kan leren sturen op het voorkomen van burn out en het verlagen van werkstress zodat het werkplezier vergoot wordt voor jou en je teamleden? Download dan ons ebook meer werkgeluk in no time. Of bekijk onze Well-being Leadership Course.

Meer podcast afleveringen beluisteren?

Deel dit bericht