Feeling busy? 3 Tips that help

A full head and feeling restless; these are two things we hear very often. Perhaps it’s recognizable to you; you hold a huge number of balls high, both privately and at work, and that causes stress.

Among leaders and team managers, we also hear that they themselves are full of their own duties and want to be there for their employees and team. Which often creates even more turmoil.

How can you properly deal with this? So that you yourself keep enjoying your work and avoid getting burned out?

That’s what we recorded a podcast episode about.

In this Wellbeing Workplace episode, we give 3 very practical tips for feeling full of head & restless. So that you can be there well for yourself and for your team.

Find this podcast interesting and want to learn more about how you can learn to manage more to prevent burn out and reduce work stress so that job satisfaction is increased for you and your team members? Download than our ebook more work happiness in no time. Or check out our Chief Well-being Officer trainingTM.


Jop Haverkamp: Hallo allemaal, welkom bij de wellbeing workplace podcast, een podcast waarin je ontdekt hoe je uitval een hoge werkdruk, veel verloop en veel werkstress kan voorkomen, en waarin je ontdekt hoe je van je team een happy, healthy en vitaal geheel maakt. In deze podcast geven we je drie tips die helpen als jij constant een druk gevoel hebt. En deze podcast doe ik weer, samen met.

Mariska Fissette: Met mij, Mariska.

Jop Haverkamp: Yes Hallo Hallo, voordat we die drie tips en induiken allereerst even: wat versta je onder constant en druk gevoel? En wat is ze zo nadelen gaan?

Mariska Fissette: Ja, nou, een druk gevoel zal voor iedereen zich anders uiten dus iedereen zal zich net iets in iets anders herkennen. Maar over het algemeen ervaren mensen echt een vol hoofd. En als ze dan over werk hebben, dan kunnen dat al die tdus zijn waar je weet je wel, die je nog moet afwerken die tot les die nooit afkomt eigenlijk dat je hoofd overuren maakt. Dat is zorgt voor een druk gevoel, dat veel hoofd. Maar dat kan zich natuurlijk ook uiten in een onrustig gevoel in je lichaam, dat je spier krampen krijgt, hé dat je schouders vastzitten, je nek, dat je nodig de hartslag hebt. En dat kan natuurlijk ook zijn dat je op een gegeven moment merkt dat je wat meer prikkelbaar bent, dat je wat ja, net als geirriteerde reageert, omdat je zou willen en daar, dat is ook een gevolg van dat drukke gevoel, dat volle hoofd, dat eigenlijk ook wel over je grenzen heen gaan, omdat die continu aanstaat dat brengt al gelijk bij wat wat je als tweede zij, wat is daar nou zo nadelig aan is dat je op een gegeven moment eerst kun je wel doorgaan, maar eigenlijk ga je dan door op je reserves en dan lek je energie en dan word je op een gegeven moment moe. En wat ik al zei, prikkelbaar en we we hebben het hier met name natuurlijk over werkgerelateerde dingen, je kunt er niet echt zijn op je werk, je zit vooral in je hoofd, je bent daardoor minder in het hier en nu en bent daardoor met minder aandacht bij je werk. Maar ook waar we het in deze pot kast natuurlijk vooral over hebben. Je bent met minder aandacht bij je medewerkers als leidinggevende en DA's iets wat heel veel leidingen natuurlijk juist superbelangrijk vinden.

Jop Haverkamp: Ja, maar en dus heel vaak ook eigenlijk niet gebeurt omdat we gewoon zo druk zijn met ze allen.

Mariska Fissette: Ja, je bent er wel, maar je bent er.

Jop Haverkamp: Niet, ja, mooi gezegd, oké, nou, ik stel voor dat we gewoon die drie tips in gaan duiken. En de eerste tip, dat is de tip dat je hebt te vertragen. En hoe doe je dat dan? Ja, precies makkelijker gezegd dan inderdaad, wat is vertragen? Precies haar vertragen is voor mij echt echt op die rem trappen, dus echt stilstaan. Maar hé, wat is er nu in het hier en nu? En dat kost tijd en wat ik bij mezelf merk, in ieder geval bij vertragen, is dat ik soms zo druk ben dat ik denk: ja, ik heb helemaal geen tijd om te vertragen en dat is een beetje zo, die die paradox, he dat je denkt ja, maar heb ik geen tijd voor. Dus de kunst is echt om daar tijd voor te maken. En wat ik soms ook wel eens ervaar en dat hoor ik ook wel heel veel deelnemers van trainingen, dat u soms zo druk zijn dat ze, als ze dan gaan vertragen, pas merken hoe druk ze zijn. En dat is zo ongemakkelijk dat ze zo snel mogelijk maar weer door willen gaan, want dan voelen ze in één keer echt wat er aan de hand is. En dat is niet fijn en dan gaan ze toch maar weer door als een soort van coping mechanisme, om het maar niet te voelen.

Mariska Fissette: Ja, en wat bedoel je wel? Wel, dus dan het ongemak, want ik denk dan bijvoorbeeld gelijk aan vermoeidheid.

Jop Haverkamp: Ja, ze nou, dat is een hele mooie die je noemt dat dat mensen zich soms zo vermoeid voelen dat ze gewoon niet meer weten waar ze hoe ze moeten zitten bij wijze van spreken of hoe, dat ze niet eens lekker liggen. Misschien herken je dat wel dat je soms zo vermoeid bent geweest dat het niet eens lekker is om te liggen, terwijl dat het meest ontspannende is voor heel heel veel mensen. En dan gaan ze toch afleiding zoeken, ja, door bijvoorbeeld op hun telefoon te scrollen of nou ja, toch maar bezig te blijven.

Mariska Fissette: Of om inderdaad gewoon door te gaan met werken of van meeting naar meeting te gaan, want inderdaad, als je vertraagt en daarmee zou even kunnen zeggen van een momentje voor jezelf nemen, bijvoorbeeld even uitgaan, auto, meditatie doen, misschien in je eentje wandelen, het kan heel erg lekker zijn. Maar wat jij ook zegt, dat zorgt vaak voor ongemak en dat kan zijn vermoeidheid opmerken maar dat kan ook zijn die kritische stem gewaarworden van oh. Je bent eigenlijk helemaal niet nuttig bezig of je kunt je werk niet aan of je collega's zijn beter en dat is natuurlijk ook ongemak.

Jop Haverkamp: Ja ook.

Mariska Fissette: Ja, confronterend dus. Naast dat het heel erg lekker lijkt om te vertragen, is het voor heel veel mensen juist ook confronterend en dat maakt het zo lastig. Deze tip, ja, een tip, ja.

Jop Haverkamp: En dat en dat is ook exact de reden waarom u vertraging ook zo in onze training zit, want als je het samen doet, is het een stuk makkelijker, dan merk je d'r eens van. Nou ja, ik ben niet de enige die nu dus een tijd aan het verspil is, want zo kan het soms voelen, hé, maar dat doen we samen en elke keer als dit gebeurt, merk ik dat iedereen zo ontzettend blij van wordt. Mensen krijgen er betere inzichten door, het wordt weer helder van wat nou echt belangrijk is. Dus dat is echt een super tip als je T mij vraagt.

Mariska Fissette: Volgens mij, want je zegt nu eigenlijk van: als je het samen doet, dan werkt dat beter.

Jop Haverkamp: Ja, het is zo zo makkelijker, want want je krijgt minder snel last van die die stemmetjes van hé, ik moet eigenlijk andere dingen doen, dit en dat, want je bent gewoon, ja met met anderen dat aan het doen.

Mariska Fissette: En hoe ziet dat vertragen d'r dan uit?

Jop Haverkamp: Nou, dat je nou heel, heel praktisch kan, je besluit van nee, ik ben zo druk in m'n hoofd, ik ga een rondje lopen, maar je kan het dus ook samen-doen ga je samen rondje lopen en dan spreek je af van he, we hebben het niet over werk of we houden u helpt onze mond zo.

Mariska Fissette: En met thuiswerken je had net ook al even over liggen. Als je op kantoor werkt, dan dan neem ik even aan dat dat dat lastig gaat. Maar als je natuurlijk thuiswerkt wat er tegenwoordig natuurlijk heel veel gebeurd dan kun je dat letterlijk even gaan liggen of op een kussen zitten of voor je uitstaren maar inderdaad niet een break nemen van op social-media gaan, maar of op je scherm kijken, wat dan ook, maar echt gewoon letterlijk voor je uitstaren of een mantel is ab, dat werkt voor mij altijd net iets beter dan voor me uitstaren maar dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Voor mij ziet het eruit vertragen dat ik echt even een Minus audio aanzet en en dat ga doen, al is het maar tien minuutjes weet je dat ik altijd ook het excuus kan zelfs nog Korten maar dan kan het excuus van ik heb er geen tijd voor, die geldt dat niet meer.

Jop Haverkamp: Mooi en ook mooi dat je zo'n zo'n mindfulness Mpd dan aanzet, omdat dat gewoon helpt met helpt, omdat je wordt begeleid, ja in die vertraging.

Mariska Fissette: Ja, precies dus ja.

Jop Haverkamp: Dat is het mooie aan.

Mariska Fissette: Dus ja, goed, kijk, kijk hoe het voor jou werkt, hoe je het invulling geeft. En vertraging kan op verschillende manieren en probeer het samen te doen, want dat werkt altijd beter.

Jop Haverkamp: Je nou over naar tip twee.

Mariska Fissette: Ja is de tweede?

Jop Haverkamp: Ja, wil jij introduceren of zal ik hem?

Mariska Fissette: Nee hoor, ja, ik ik interesseer wel, et is één van mijn favorieten. Da's namelijk een ritueel inbouwen in je dag en eigenlijk twee rituelen, namelijk de dag start voor jezelf en de afsluiting van je werkdag. Die zijn heel, eigenlijk heel praktisch, namelijk dat je een moment neemt voor jezelf om de dag te beginnen. En dat kan kun je thuis doen voordat je naar je werk gaat of met je werk begint, of je kunt het op kantoor doen, maar net wat voor jou makkelijker is. Maar wat ik namelijk zie, is dat veel mensen echt hun dag starten met hun Mil al te checken of hun wat sap te checken of in te gaan op vragen, verlangens verzoekjes verhalen van collega's wat je brein dan doet, is dat het automatisch al daar aandacht aan geeft en dat je automatisch niet meer stilstaat bij. Hé, welke intentie heb ik voor deze dag? Wat is voor mij werkelijk belangrijk om te doen vandaag? Waar word ik gelukkig van vandaag? En dat kan een heel kort moment alleen al zijn, maar dat je echt even de tijd neemt voor jezelf en te voelen hoe je erbij zit en hoe je dat doet. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt een intentie kaart trekken als je daar, als je daarvan houdt en die rustig lezen, je kunt misschien ja aan Jo gaat doen, maar je kunt ook, als je iets concreters wil, je allemaal van die planners tegenwoordig waarin vragen staan. Ik gebruik een Hi Performance planner wel eens een vraag: staan hier echt even stilstaat bij heel wat zijn nou mijn belangrijkste dingen voor voor de dag en als je op die manier een ritueel voor jezelf creëert om die met jezelf te starten nog voordat je al die pjes aanzet?

Jop Haverkamp: Ja, mooi, mooie tip, en ook hierbij weer. Dit is makkelijker als je het samen doet, dus in onze trainingen. Ik wil niet veel gram pushen, maar maken we rituelen ook heel belangrijk, omdat je dan gewoon een nieuw ritueel voor jezelf ook kan aanleren die je dan in je nou je eigen tijd, in je privéleven ook weer kan doortrekken.

Mariska Fissette: Ja, en Hetzelfde gaat ook voor je dag afsluiten. Dat is ook weer van oké. Hoe, ja, even evalueren voor jezelf? Van hoe was deze dag? Voor mij heb ik echt stilgestaan bij mijn intentie voor vandaag was dat bijvoorbeeld er met aandacht kunnen zijn voor mijn medewerkers. Hoe is dat gegaan? Nou misschien helemaal goed, wat ging er dan goed? Misschien wat minder oké. Hoe kan ik dat een andere keer anders aanpakken? En op die manier evalueer je weer heel kort even voor jezelf de dag en kun je het ook echt ritueel weer afsluiten, kun je naar huis gaan en daar je andere dingen dingen doen. En ik denk dat het supersterk is, omdat je dan in ieder geval volgens je eigen waarde leeft. Dat is echt stilstaat bij. Hé. Wat is nou voor mij belangrijk in mijn leven, in mijn werk? En welk gedrag hoort daar vandaag weer bij? In plaats van je te laten leiden door andermans agenda's wensen, verlangens mals noem maar op. Niet dat die niet belangrijk zijn, maar je kunt veel bewustere keuze maken gedurende de dag van hé, hier ga ik wel op in en deze parkeer ik eventjes.

Jop Haverkamp: Mooi, mooi en inderdaad! Als je dit ritueel dan ook weer door koppelt of doorverbindt naar het werk, dan is mijn tip: doe een dag, start met je team en doe ook een dagafsluiting met je team. Ja, dat is gewoon super lekker. Rituelen zijn er om je zelf gezond te houden. Dat is ja, dat is waarom rituele UBO zijn ontstaan. Ja, zijn er niet voor niks.

Mariska Fissette: Ja, een goeie aanvulling, maar ik zou dan ook zeggen: inderdaad, dagstart ook alleen met jezelf en afsluiting ook alleen met jezelf. Dat. Ik zou het allebei doen.

Jop Haverkamp: Ja, precies ja, dus dus ja, dat dat dat in ieder geval, dat je in ieder geval even tijd voor jezelf hebt om het bijvoorbeeld voor te bereiden voor iets af te ronden. Ja.

Mariska Fissette: Wat is jou favoriete riet wil eigenlijk?

Jop Haverkamp: Mijn favoriete ritueel is dat ik de dag begint met beweging. Als ik dat niet doe, dan merk ik dat ik om twaalf uur een keertje wakker wordt. Zeg maar, en dat bedoel ik niet mijn geest, maar mijn lichaam. Die voelt gewoon zwaar. Als ik s ochtends wakker wordt, stijf en als ik dan in beweging ga, dan gaat dat veel beter. Dus dat vind ik een fair ritueel.

Mariska Fissette: En merk je dan ook dat je dus met meer aandacht eigenlijk bij de mensen om je heen kunt zijn en bij je klanten en je cots.

Jop Haverkamp: Ja, ja, ik ben veel meer verbonden met mijn geest, is meer verbonden met mijn lichaam en daarmee ben ik ook meer verbonden met de ander. Ja dus dus dat is iets heel kleins.

Mariska Fissette: Ja.

Jop Haverkamp: Zullen we naar tip drie of wil je dat ik jou de vraag stel: wat is?

Mariska Fissette: Jou fariet riet? Nee. Volgens mij heb ik net al wat genoemd is. Laten we naar de derde tip gaan. Ook.

Jop Haverkamp: De derde Tip, de derde tip is: geef expressie, geef expressie aan je onrust of aan het drukke gevoel dat je hebt. En nou, dan is de vraag: wat is expressie geven? Ja, dat kan op veel manieren. Als je t bij vraagt. Één hele mooie vorm van expressie geven aan dat druk gevoel is je adem. Als je opmerkt dat je DA een druk gevoel hebt, merk je waarschijnlijk ook dat je adem redelijk ho.

Mariska Fissette: Oog zit.

Jop Haverkamp: En het mooie van de adem is dus dat je daar wel controle over kan uitoefenen. Dus als jij besluit op een bewust moment hé, ik wil niet meer zo hoog ademen, dan kies je d'r voor om wat langzamer, wat lager te ademen, naar je buik toe en wat er dan gebeurt, dan verandert je. Je staat van je geest vaak ook mee, als je dat maar lang genoeg volhoudt. Dus als je langzaam en rustig adem haalt, dan verdwijnt dat drukke gevoel automatisch. En daarbij is eigenlijk ook weer de regel van hoe drukker je bent, hoe langer het duurt voordat dat druk gevoel weggaat met een rustige ademhaling.

Mariska Fissette: En eigenlijk is dit ook weer zo'n vertraag momentje dan dus in de dag.

Jop Haverkamp: Ja, in die zin is dat ook een vertraagd momentje. Ja, ja, ja, alles is zo met elkaar verbonden. Weer ja, maar deze, deze specifieke tip wilde ik wel expres benoemen, omdat we vaak verbloemen naar anderen toe dat we ons heel erg gejaagd of druk voelen en dat we ons beter willen voordoen dan dat we werkelijk zijn. En dan kan het dus ook heel erg helpen. En dat is ook expressie geven door het gewoon te benoemen bij je collega's bij je medewerkers. Dat je gewoon zeggen: jongens, ik merk dat ik zo druk ben in m'n hoofd en dat voelt echt niet prettig. Ik denk aan deze. Ik denk aan das blauwe blau.

Mariska Fissette: Ja, dus tijdens de vergadering net zo'n rondje starten met hé, hoe zit je d'rbij en dat je dan ook eerlijk zegt, niet alleen maar zegt: nou, het gaat super, ik ben zo druk en zo goed bezig. Maar dat je ook zegt, Joh ik merk gewoon even dat m'n en concentratie niet zo hoog is, dat ik even niet zo volg. Ik merk even dat ik dat ik vol zit en vaak geef dat al lucht.

Jop Haverkamp: Ja.

Mariska Fissette: En dan even over die ademhaling, en het is kwetsbaar en het is kwetsbaar.

Jop Haverkamp: Ja, ja, dat maakt het vaak moeilijk, waar, waar, waardoor we het niet doen? Ja, ja, maar dat wilde je niet naartoe volgens, maar dat wilde ik.

Mariska Fissette: Ik ook ook naartoe, maar mijn brein bleef nog deel steken bij jouw tip over die ademhaling. Ik kan me namelijk voorstellen dat het niet alleen expressie geven is aan het volle hoofd, een aan de drukker gevoel. Maar ik kan me ook voorstellen dat het even een check momentje is van hé, hoe zit ik er eigenlijk bij? En ik ga dus even op mijn ademhaling letten, nu achter mijn bureau en wo, ik merk eigenlijk dat die best wel hoog zit en best wel snel gaat. Misschien is dit het moment om, ja, om om daar iets aan aan te doen, ja, ja, zeg ik dat ik meer een controle momentje ook is. Van hoe zit ik erbij? In plaats van dat je denkt, ik ben druk, dan ga ik adem aan. Snap wat ik bedoel.

Jop Haverkamp: Ja, ja, zeker, een mooie, mooie tip. Ook ja, een tip-in een tip.

Mariska Fissette: Nee.

Jop Haverkamp: Ja, en met betrekking tot expressie geven, wat ook nog kan werken, als je gewoon onrustig bent, dan is je geest onrustig. Maar wat er vaak gebeurt, is dat we toch kantoormedewerkers zijn en achter een beeldscherm zitten en dat u ons hoofd dus heel onrustig is. Maar onze lichaam is eigenlijk rustig toen. Het ziet er rustig uit, want je zit gewoon op een stoel naar een scherm te kijken en dat komt niet echt overeen met elkaar. Dus wat dus heel erg kan helpen, is om dat wel overeen te laten komen met elkaar. Dus als jij onrust voelt en constant druk voelt, ja, hoe ziet dat er dan uit? Lichamelijk, wat bij mij bijvoorbeeld heel erg helpt, is dat ik gewoon ef ga springen of zoiets weet je wel dat ik gewoon heel veel onrust voel, en dan geef ik daar dus expressie aan door middel van m'n lichaam te gebruiken. Dus ik ga verspringen of een een bokszak training kan dan heel erg helpen en dan kan ik die onrust er eigenlijk gewoon. Ja, kan ik uit m'n lichaam krijgen op die manier.

Mariska Fissette: Ja, dus eigenlijk dat je dat aan, maar zorg, je d'r op die manier voor me. Zo interpreteer ik het dat je lichaam eigenlijk ook in beweging is, waardoor het weer in balans is. Klopt.

Jop Haverkamp: Dat ja, exact, ja, ja, want want dat, dat is wat er vaak gebeurt, dat dat ons systeem eigenlijk in de war raakt van dat ons brein eigenlijk niet gekoppeld is aan ons lichaam, en ook zo met onze emoties. Dus als ons brein onrustig is, dan zou het gezond zijn in mijn ogen, als je lichaam die beweging eigenlijk ook maakt. Ja.

Mariska Fissette: Ja, mooi, doe maar weer denken aan aan creativiteit en probleemoplossend vermogen, dat dat juist pas gaat stromen op een moment dat je a af bent, weg bent van het scherm en dat je gaat Bea, dat je in beweging komt en dat dan natuurlijk de dingen dus herkent denk ik, iedereen. Maar wat dat je dan ineens iets te binnenschiet waarvan je denkt jes dit is het plaats van maart, blijven doorgaan achter die computer en daar de oplossing proberen te zoeken. Dus expressie geven door middel van beweging is eigenlijk ook een hele mooie manier.

Jop Haverkamp: Ja, nou nou, he, dat waren de drie tips daar.

Mariska Fissette: Ons tips precies, want de expressie geven, hebben we nu ademhaling heb jij genoemd, ja, delen in je team, hoe je d'rbij zit. Dus dus door te zeggen door het hart te benoemen dat dat al op opluchting kan geven en normaliserend kan werken. En tot slot het bewegen dus dat je d'r voor zorgt dat er, ja, niet alleen je brein in beweging is, maar ook je lichaam.

Jop Haverkamp: Ja, zeker, en als je denkt als luisteraar van he, dit vind ik super interessant, die wil ik meer van weten. Hier loop ik ook zelf tegenaan, dat merk ik ook als leidinggevende in mijn team. Dat werkdruk echt belangrijk is en nadelige impact maakt. Dan voel je vrij om contact met ons op te nemen, want wij vinden het superleuk om een nader kennis met je te maken, om eens te gaan sparren van: hé, wat speelt er nou in jouw team en hoe zou zouden de interventies van de wellbeing Workplace daarbij kunnen helpen?

Mariska Fissette: Jazeker we vinden het alleen maar leuk om van je te horen en heb je zoiets van. Dit vind ik interessant. Abonneer je natuurlijk op deze podcast als je dat nog niet had gedaan, en stuur hem door naar de mensen waarvan je denkt: hé, die kunnen hier ook baat bij hebben.

Jop Haverkamp: Yes oké, nou, een hele fijne dag!

Mariska Fissette: Verder en tot kopen uit.

Now did you find this podcast interesting and want to know more about how you can learn to manage more to prevent burn out and reduce work stress so that job satisfaction is increased for you and your team members? Then download our ebook more job happiness in no time. Or check out our Well-being Leadership Course.

Want to listen to more podcast episodes?

Share this post