A morning routine is a must. And this is why

In this episode, we give you an inside look at our morning routine with you and get inspiration for your mornings. Different things work well for everyone but we are convinced that when you make your morning rituals important, it has a positive effect on your productivity, creativity and (work) happiness.

Find this podcast interesting and want to learn more about how you can learn to manage more to prevent burn out and reduce work stress so that job satisfaction is increased for you and your team members? Download than our ebook more work happiness in no time. Or check out our Chief Well-being Officer trainingTM.

Jop Haverkamp: Hallo allemaal bij weer een nieuwe aflevering van the wellbeing workplace podcast, en deze keer gaan we het over het volgende onderwerp hebben.

Mariska Fissette: De ochtendroutine en waarom die heilig is, waarom wij vinden dat die heilig zou moeten zijn en wat je daaraan hebt.

Jop Haverkamp: Ja, nou, ik zou zeggen: brand los, Mariska want jij bent de persoon van de ochtend routines en ikzelf heb er een haat-liefdeverhouding mee. Daar kan ik je ook alles over vertellen, maar ik ben het wel 100 procent, man, Mariska eens dat een ochtendroutine echt heilig is en dat het je is veel kan opleveren als je die ja inricht zoals jij wil dat je wil hebben.

Mariska Fissette: Ja, ik hoop dat we je heel erg gaan inspireren, weer met met een aantal rituelen en de WI vooral van die ochtendroutine dus vind je deze aflevering nou leuk, we hebben d'r nog veel meer, dus abonneer je vooral op de welbeing workplace podcast en stuur het door naar collega's vrienden, familie waarvan je denkt: hé, die kunnen wel wat meer welbeing in hun werk en hun leven gebruiken. Dus even kijken, ja, zullen wij gewoon één van onze ochtendroutine delen en daarin verweven we natuurlijk er zoveel mogelijke tools en tips, tricks voor de luisteraar.

Jop Haverkamp: Yes.

Mariska Fissette: Wil jij beginnen?

Jop Haverkamp: Ja, ik wilde zeker beginnen, maar dan begin ik eerst met mijn leven, toen ik nog geen routine had, van misschien is een after vooraf, want misschien is dat ook een routine, geen routine hebben, maar dat, dat zijn dan de woorden grappen, ja, want dat ze zo lang heb ik nog niet echt een routine in mijn leven en de momenten toen ik nog geen routine had in m'n leven, dat dat, dat was niet heel erg fijn en so. Soms werd die routine automatisch aangestuurd omdat ik gewoon naar school moest, bijvoorbeeld of naar opleiding. Dat is makkelijk. Maar toen ik nog geen routine had wa Wa zag, zag mijn dag er ook gewoon wat chaotische uit en ik had minder focus, minder focus op. Hé, wat wil ik nou bereiken? Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Waar, waar wil ik tijd en aandacht aan besteden ik werd gewoon geleefd, is dat wat je kan zeggen en er waren weinig momenten dat ik even terug dacht van He ben ik nog met dat juiste beet?

Mariska Fissette: En.

Jop Haverkamp: Naar in Hein site had ik liever gehad dat ik dat ik al wat eerder die ochtendroutine had. Maar ja, de De tijd kan je niet terugdraaien nu is nu en nu ben ik om is blij dat ik wel een ochtendroutine ja was.

Mariska Fissette: Wel, hoe is het jou ook van de tegenwoordigheid.

Jop Haverkamp: Ja, mijn ochtenroutine ziet daar uit dat ik start met beweging. Dat is wel echt een. Dat is wel echt een hele belangrijk. Als ik dat niet doe, dan merk ik dat de hele dag-in m'n lijf, want mijn hoofd wordt als eerst wakker, dus ik ga gelijk bewegen. Dan is niet alleen mijn hoofd wakker, maar ook mijn lijf, dus dat is heel fijn. Daarna ga ik in een ijsbad.

Mariska Fissette: Ja, die heb je sinds kort die.

Jop Haverkamp: Ik sinds kort voorheen ging ik ook in het koude water, maar dan moest ik iets langer voor fietsen en dat was op zich geen probleem. Alleen de terugweg was een probleem, want dan ben je gewoon ja, koud en heb je soms nog door de regen te fietsen. En da's gewoon geen pretje en dat ja, verhoog de drempel om te gaan en nu heb ik er eentje thuis en ga ik hier in een ijsbad en daarna ga ik heerlijk een kopje koffie drinken met m'n journal en dan ga ik drie bladzijdes opschrijven van hé, hoe ik me voel, waar ik dankbaar voor ben, waar m'n gedachten heen gaan, waar m'n gedachten over gaan. En dat is voor mij echt een momentje van rust. En daarnaast doe ik ook nog een meditatie, meestal van vijf minuten. En wat ik belangrijk vind om te vertellen is dat ik niet heel rigide ben in m'n routine, dus zo nu dan kan die wijzigen en dat is dan ook niet zo erg.

Mariska Fissette: Mm en dat werkt voor jou dus goed, ja, ja, precies ja, oké, dus niet rigide maar wel routine.

Jop Haverkamp: Precies en als ik dat gedaan heb, dan ga ik aan het werk en dan werk ik met het programma softwareprogramma wat Trello dat zo'n planings programma, en dat werkt supergoed en dan zie je gewoon heel helder in een overzicht wat ik die dag te doen heb, welke afspraak ik heb, waar ik tijd aan gaan besteden en dan ga ik dan mee aan de slag.

Mariska Fissette: Nou heerlijk, ja, dat klinkt goed, ja, dat ziet er ook helemaal blij uit. Oké, en ja ja, mijn ochtend, die verschil dus inderdaad ook wel dat jij.

Jop Haverkamp: En jij hebt volgens mij en sinds dat je baby bent, al.

Mariska Fissette: Die lijkt toch.

Jop Haverkamp: Zie ik jou kennen?

Mariska Fissette: Die nou, ik ben een ochtendmens dus op zich, ja, ik weet voor mij kost dat ook wat minder moeite, ik word gewoon ook vrolijk wakker. Ik ben ook eigenlijk direct wakker, ik hou niet zoveel snoer en dat zit gewoon in een systeem. Dus nou ja, eerlijk is eerlijk, daar hoef ik ook niet zoveel voor te doen en mijn ochtendroutine die verschilt wel, want anders ga ik me vervelen. Dus ik heb ook wel een beetje afwisseling nodig, maar ik bedoel ook vrij veel in de ochtend. Ja, ik ik ben me daarvan bewust dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Natuurlijk. Maar ik, ik start de dag inderdaad ook met bewegen, dat kan yoga zijn, of Dance work-out of hardlopen of het liefste zwemmen, en dan mediteer ik nog. Ik jurna inderdaad ook wat jij ook doet, lekker m'n gedachten even opschrijven en wat doe ik nog meer? Oh ja, ik start de dag dan met zo'n glas en appelciderazijn dat heb ik dan ooit gehoord, dat dat dan goed is en dus dat doe ik ook en de slagers die gooi ik ook nog weleens doorheen ik moet wel zeggen dat ik soms te lui ben om dat ding schoon te maken. Dat duurt me dan weer te lang, want ik merk engine met ook omdat ik heel erg snel Aansta wil ik ook heel veel, dus dat is dan weer een beetje het nadeel. Ja, heel veel energie dus ik heb altijd een soort van: ga ik nu deze energie gebruiken om te werken en zoveel mogelijk gedaan te krijgen, al in de ochtend? Of ga ik deze energie gebruiken om al die rituelen te doen? Ja, ik eigenlijk iedere ochtend weer strijd met mijn Bert en energie? Ja, want ik weet op een gegeven moment, die gaat dan op s middags. Dus ik heb te kiezen en dat is denk ik het belangrijkste en dat had ik net ook uit jouw verhaal van dat je de dag start. Dat vind ik het twenste met hé, wat is voor mij vandaag het meest belangrijk? Wat past het beste bij het leven dat ik wil lijden?

Jop Haverkamp: Ja.

Mariska Fissette: In plaats van een lijstje of werk, want zo klinkt het nu natuurlijk nu jij en ik ben ook net wat.

Jop Haverkamp: Lijstje, wat jij net opnoemt en dat lijstje wat ik net Opnoemde is wel ontstaan vanuit een rust en een moment waarvan we dachten: hé, ja, dit is echt belangrijk voor ons. Dus dus ja, de rode draad eigenlijk uit die ochtendroutine dat eigenlijk allemaal dingen zijn voor jezelf precies en niet een ander precies. Dat is wat ik vaak hoor van mensen. Ja, als ik opsta dan zet ik meteen de laptop aan om te kijken of er een mailtje is. Ja, maar eigenlijk, ja, je inbox dat is gewoon de te de lijst van.

Mariska Fissette: En anders ja.

Jop Haverkamp: Zeg ik altijd dus.

Mariska Fissette: Ja, en als dat belangrijk voor je is, dan is dat ik niet mensen voor wie dat belangrijk is. Maar het zou kunnen. Dus ik denk in die zin dat de beste tip is en ik ik kan nu wel heel uitspreiden van uitleggen welke yoga-oefeningen ik doe of welke gezond ontbijtje ik maak. Maar ik denk, ik ben niet zo van het het het zeggen, dat belerende van dit, dit is voor iedereen, dat zou iedereen moeten doen of zo. Maar ik geloof er wel in dat dat veel meer mensen baat zouden hebben. Inderdaad, bij, hé, hoe ziet mijn ideale leven, d'ruit en welke aspecten kan ik daar morgen vroeg al in terug laten komen? Dus ik zie mijzelf bijvoorbeeld in mijn toekomstige leven, woon heel veel buiten, heel veel, ook met andere mensen, maar ook gewoon lekker schrijven. En welke aspecten daarvan kan ik dus nu al inzetten, zodat ik nu al mijn betekenisvolle leven lid. En dat kan volgens mij wel echt alleen door het stilstaan daarbij en d'r is ook nog geen telefoon, aan geen letter, want wat je zegt, dan ga je gaan gelijk verhaal. Le vragen, alles van andere mensen al in je hoofd zitten, hoe lief ze ook zijn, hoe hé, hoe? Ja, hoe nou het contact met zich, hoeveel je ook om ze geeft, dat gaat in je zitten en dan sta je dus eigenlijk automatisch al niet meer stil bij wat jij nou wil. Dus als je een gezin hebt, in je kinderen, zijn het belangrijkst nou, misschien heb je wel een soort van ochtendroutine met hen of een momentje met hen. He, zo kun je, zo kun je allerlei dingen hebben, maar ik denk dat te weinig mensen dat echt nog doen en dat daar vooral de kracht zit van een ochtendritueel.

Jop Haverkamp: Ja, en dan doet me ook denken aan een mooie uitspraak: is de, de toekomst van jouw leven staat gelijk aan de dagelijkse routine.

Mariska Fissette: Oh die moe, ja, ja, want ja.

Jop Haverkamp: Nu is nu en ja, dus doe de dingen die voor jou belangrijk zijn. En als je daar de hele dag over na moet denken de vraag: wat vind ik nou belangrijk, da's best vermoeiend. Ja, spreek uit ervaring, dan kan je beter een routine hebben waarvan je sowieso weet je, ja, daar heb ik een keer over nagedacht, ik weet dat ik dat belangrijk vind, dus dat ga ik de komende tijd gewoon doen, precies en. En nou ja, ik ben wel iemand die denk ik, wel één keer in de maand of zo wel, zo'n routine wijzigt soms één keer in de week.

Mariska Fissette: Aha.

Jop Haverkamp: Maar ik wil wel spreken over een week routine en ik wil ook wel spreken dat je die routine ook weer niet te vaak moet wijzigen, want dan is het al geen routine.

Mariska Fissette: Zo is zo, is het ook moeilijk om uit bed te komen als je niet precies weet wat je gaat doen, ja of hardlopen. Als als je niet al hebt besloten dat je het gaat doen, dan maakt het je maakt je zelf lastiger. En die ja, die discipline, spier, die raakt op een geven moment ook uitgeput. Dus vergt een bepaalde discipline om tuurlijk S ochtends allerlei dingen te doen. Dan vergt nog discipline om om je werk te doen en op een ge moet is die uitga ect, dus het bepalen van oké, dit is wat ik voorlopig ga doen, want dat past erbij dat dat zorgt er al voor dat het je minder moeite kost en dat je dat werkelijk doet. En daarom ben ik zo'n fan van dit soort ritueeltjes omdat ze inslijten je denkt er niet meer over na.

Jop Haverkamp: Ja.

Mariska Fissette: En ze kunnen ook zo kort en zo lang duren. Als je wij, jij en ik, zomaar nu een hele lijst op kan dat niet heel kort en niet heel klein zijn.

Jop Haverkamp: Ja en en en wat ik ook nog wilde zeggen, is die discipline, spier waar je het over had. Dat is dus ook iets waar je samen sterker in bent, want samen heb je meer discipline, spierkracht en dit is dus ook echt iets om binnen je team te gaan bespreken en wat wij ook graag met jou en je team willen gaan bespreken om te kijken van hoe kunnen jullie als team nou effectiever gaan werken? En dat begint soms bij de vraag van hé, welke routines kunnen we inbouwen zodat we, ja, in ieder gewoon een soort structuur hebben, waarvan weten he? Dit? Dit moet sowieso in een week voorkomen wat belangrijk is. En ja, hoe kan je daarvoor mag?

Mariska Fissette: Ja, je bedoelt dingen zoals een dag start of een goede zie zit je d'rbij of even een? Ja, daar ben ik ook al van en niet alleen de effectieve ook maar.

Jop Haverkamp: Werkelijk.

Mariska Fissette: Ja, ja, en zeer dus.

Jop Haverkamp: Dus dus om een voorbeeld te geven, kan je dus met je team afspreken hé, zo laat gaan wij op Vrijdagmiddag even samen dansen op twee nummertjes en nou ja.

Mariska Fissette: Precies ja werkt.

Jop Haverkamp: Ja, nee, want da's mijn ervaring. Als ik s Ochtends dans dan dan, ja, dan word, word ik gelijk een stuk vrolijker want ik kan nog wel best wel depressief wakker worden van. En dan ga ik dansen en dan helpt het in ieder geval als jouw discipline spier mij meehelpt om mij mij mee te laten dansen.

Mariska Fissette: Ja, sowieso is het leuker. Samen, hé, ga verzinnen verzin ontbijtjes samen, schrijf kaartjes aan elkaar, s ochtends, iedere donderdagochtend weet ik wat. Verzin het, maar dat is zoveel leuker en makkelijker in dat als je met elkaar doet. Zeker, ja.

Jop Haverkamp: Dus heb je zoiets van hé routines daar wil ik meer van weten. Laat het weten. Ik zou zeggen: ga vooral contact opnemen met Mariska want dat is dat is de routine, Koningin.

Mariska Fissette: Nou zoeken roze we links.

Jop Haverkamp: In of andere socio, mediakanalen maar de beste manier is linkt in en als je zoiets hebt van hé, dit is interessant voor m'n team om eens te kijken van naar welke routine zorgen, naar voor de hoogste effectiviteit en daarnaast natuurlijk vooral werkplezier want in onze ogen gaat dat gewoon samen. Sales neem dan ook contact op, dan zijn wij super nieuwsgierig om te gaan kijken. Hoe kunnen we dat dan gaan verbeteren?

Mariska Fissette: Ja, ik kijk ernaar uit tot de volgende keer.

Jop Haverkamp: Ja, ja, dat was een.

Now did you find this podcast interesting and want to know more about how you can learn to manage more to prevent burn out and reduce work stress so that job satisfaction is increased for you and your team members? Then download our ebook more job happiness in no time. Or check out our Well-being Leadership Course.

Want to listen to more podcast episodes?

Share this post