De 4 urige werkdag – Hoe minder werken meer oplevert

Waarom ik pleit voor de 4 urige werkdag.

1. Ons brein werkt het best als het denkwerk wordt beperkt tot 4 uur

De meeste wetenschappers zijn het erover eens. Een kenniswerker kan maar zo’n 4 uur per dag gefocust werken. Als we dit langer doen, wordt ons brein overbelast en worden we naarmate de tijd vordert steeds minder productief. Uiteindelijk kan een mentale overbelasting zorgen voor een burn-out. Niet gek, dat zoveel mensen te kampen hebben van overspannenheid.

2. Het is noodzakelijk voor het klimaat en daarmee ook de mensheid

We zijn productiever dan ooit. We zijn zelfs zo productief dat de aarde het tempo waarop wij produceren niet eens meer kan bijbenen. Klimaatverandering, ontbossingen en overstromingen als gevolg. Toch willen ‘wij mensen’ meer en meer hebben. En dit doen we door alsmaar meer en meer te werken. Alsof we een levens-competitie proberen te winnen. Alsof er een tekort is. Dit komt door een mindset die we als maatschappij hebben. Een mindset die ons doet geloven dat druk zijn goed is.

Er is geen tekort.

We leven in een wereld vol overvloed. Niemand zou honger hoeven te lijden. Het is enkel ongelijk verdeeld. Maar daar maken weinig mensen zich echt druk om, meestal omdat we te druk zijn met druk zijn.

3. Een kortere werkdag geeft kenniswerkers meer energie (en ja, tijd) voor wat er echt toe doet. En dat helpt de economie ook nog eens

Naast dat werk er toe kan doen in het leven zijn er ook andere domeinen die er toe doen. Familie, vrienden, gezondheid, community, plezier. Stel dat je door de 4 urige werkdag nu wel de tijd hebt om je oma te bezoeken. Hiermee word je oma blijer, en jij ook. En tegelijkertijd wordt de zorg minder belast. Kortom, het is ook nog eens goed voor de economie. Dit klinkt paradoxaal, maar nog niet zo lang geleden zijn we van de 6 daagse werkweek naar de 5 daagse gegaan. Henry Ford bedacht dat dit beter zou zijn. Veel mensen waren het destijds niet met hem eens. Maar de resultaten waren verbluffend. De productiviteit steeg bij Ford. En dat niet alleen. De verkoop nam fors toe. Mensen hadden namelijk nu veel meer tijd om een autorit te maken doordat ze nu 2 dagen weekend hadden. Ford bedacht, “mensen hebben vrije tijd nodig om ons product te gebruiken”. Ik geloof dat wanneer de 4 urige werkdag de norm wordt, de vaste lasten en ook verdiensten hierop worden aangepast.

4. Genoeg andere redenen

Benieuwd? We hebben er een podcast over opgenomen.

Luister/kijk je mee? Hieronder de links naar Youtube

Bekijk en luister via Youtube

Vond je deze podcast nou interessant en wil je meer weten hoe je meer kan leren sturen op het voorkomen van burn out en het verlagen van werkstress zodat het werkplezier vergoot wordt voor jou en je teamleden? Download dan ons ebook meer werkgeluk in no time. Of bekijk onze Well-being Leadership Course.

Meer podcast afleveringen beluisteren?

Deel dit bericht